Lidt om materialet

Udarbejdet af:

Lykke Møller Kristensen

Antal sider incl. øvelse og tekst:
19 sider pdf til download

Henvendt til:
✓ Lærere
✓ Elever mellemtrin

Gratis

Samarbejd om gode klasseregler

Uanset om mobilen er med i skole eller ej, sætter oplevelser fra sociale medier sig på stemningen i klassen, og børn og unge tager oplevelsen med i skole. Selv om nogle konflikter eller usikkerhed ikke nødvendigvis har noget med klassen at gøre, har mange glæde af gode klasseregler – regler der gør, at elever taler mere sammen om situationer, der kan opstå i forbindelse med færden på sociale medier.

Klasseregler giver også mulighed for at kommunikere klart til forældre og i forældregruppen, og hvis reglerne har været diskuteret hjemme eller på forældremøde, kan de endda være et redskab til at forældre tager kontakt til hinanden, hvis nogle ikke overholder reglerne.

Lad dig inspirere til trin for trin til gode klasseregler herunder eller download det samlede materiale i boksen til højre.

Anbefaling til et godt forløb – trin for trin

Dialog > øvelse > lektie > opsamling > refleksion > fælles regler

Hvorfor er det vigtigt med dialog først?

Ved at bruge elevernes egne erfaringer eller åbne op for dialogen, kan du som lærer guide dem til klasseregler, der måske nok er generelle men også nutidige i forhold til de oplevelser, eleverne har. Klassereglerne kan deraf løbende tages op og gennemgås.

Med dialog kan evt. fordomme og afstande brydes ned, og eleverne kan få sat ord på oplevelser, som de ikke har talt med hinanden om. Måske er der ting, de frygter, fordi andre har oplevet det, og det kan være fint at få afdækket.

Brug evt. dialogkort til en åbnende snak om emnet i klassen.

Du kan downloade dem HER

Dialog til forældre: 

Denne del kan være vigtig for at aktivere forældrene til at hjælpe med reglerne i hverdagen og til løbende dialog i hjemmet.

Forslag til forældrekommunikation HER

Øvelse: hvad ville være det bedste at gøre, når

Lad eleverne læse de fire cases herunder, og lad dem tale om, hvad der ville være det bedste at gøre i de situationer, de tre elever fra casene er i.

De fire cases indeholder situationer med hårdt sprog, delinger og er også oplagte til en generel snak om sikkerhed.

Du finder cases og øvelser HER

Forslag til aktivitet: lad dem lave deres egen case

Lektie: Lad eleverne gennemgå casene derhjemme for at få gode råd til, hvad der er godt at gøre

Opsamling af hvad der ville være bedst at gøre.

“Så hvad gør vi her i klassen”. Omformuler de gode råd til forslag til, hvad klassen skal lave af regler.

Klasseregler – produkt

Mange elever synes, det er sjovt at lege med forskellige kommunikationsformer af klasseregler. Når det er digitalt, kan det – afhængig af alder – være en god idé at lave en lille film, et hashtag eller et instagram-collage reglerne.

En planche eller dokument, som kan printes hjemme er også en god idé.