Mere digital bevidsthed i 2018

, , ,

2018 bliver året hvor vi taler endnu mere om negative virkninger af digitale platformes eksplosive vækst og markedsandele, indvirkninger på demokratiet, fake news, algoritmer og kæmpeindustri.

Der vil blive udpeget syndere. Årsager, der ligger lige for men alligevel langt væk fra os selv. Noget derude – for eksempel de sociale medier (som kun er sociale, fordi mennesker er sociale og på) advarer selv Obama imod, fake news er noget, vi bliver udsat for, Google og Facebook skal stå til regnskab og reguleres.
Vi får også sat endnu mere spot på børn og unges digitale færden og ikke mindst udfordringer i den asociale virkelighed, de er en del af. Nye studier af mistrivsel på grund af sociale medier vil blive offentliggjort, debatten vil i sær tage udgangspunkt i skræmmende overskrifter – overskrifter, der er til at forstå.

MEN

Det bliver forhåbentlig året hvor vi kommer bag overskrifter som hævnporno, Offensimentum, FOMO og stresstegn og begynder at forstå, at alt det, vi kommer til at pege på som årsager i virkeligheden også handler om os selv som brugere.
Hvor det, vi udsættes for bliver konverteret til det, vi lader os udsætte for og måske endda udsætter andre for.
Lad 2018 være præget af langt mere bevidst digital adfærd
Vi taler mere og mere om de store udfordringer, men tager vi ansvaret? Der skal egentlig meget lidt til for at skabe en mere bevidst adfærd. Hos voksne såvel som hos børn.
Opskriften er så enkel som at lære at skærpe sin almindelige sunde fornuft, når man sidder med skærmen. Digital dannelse er distanceret og handler ofte om teknik og knapper, mens almindelig sund fornuft handler mere om mennesker og – ja fornuft.

Du slår ikke en mand ned på gaden bare fordi du kan vel?
Du siger ikke røvhull og inkompetente idiot til direktøren for det hele bare fordi du kan vel?
Du ville da tænke dig om en ekstra gang, inden du responderede på en måske negativ kommentar fra din bedste ven fysisk ikk?
Du ville bruge din intuition og sunde fornuft, hvis en person du slet ikke kendte pludselig fortalte dig en gruopvækkende historie om for eksempel politiet eller politik eller en fejlslagen operation og deraf behandling på hospitalet ikke?
En person du ikke kender!
Også selv om en af dine andre bekendte fortalte historien videre eller delte sin harske holdning om forfærdeligheden ikke? Ville du faktatjekke? Ville du undre dig?
Ville du fortælle en fremmed mand på gaden hvor du bor?
Ville du High five alle mulige negative ytringer, hvis alle var vidner?
Ville du foran dine børn kalde statsministeren et forpulet manipulativt undervokset skræmmeeksempel på lav intelligens?
Eller ville du High five foran dine børn, når nogle sagde, at Morten var den klammeste vinder af X-Factor nogensinde?
Ville du fortælle dine børn at tredje verdenskrig er nært forestående, fordi Trump har vundet valget?
Ville du sige til dine børn at du er bange for at dø – at du nok er under så hårdt pres at du er på vej ind i en depression?
Ville du acceptere gadesælgere der rendte efter dig, hver gang du havde købt noget? Eller nogle der ringede og sagde, at nu hvor du havde købt A måtte du da være interesseret i mere A igen eller måske endda I B?
Ville du …..
etc.

Sagen er den, at vi er vidne til at ovenstående hver dag. Ubevidst adfærd.

Skærp den sunde fornuft bag skærmen
Børn og unge slår sig på sociale medier. Fra de er helt nye i skolealderen til de er tæt på 20 år. Når jeg underviser børn helt ned i 2. klasse, der viser mig billeder af dem selv fra omklædningsrummet eller hårde gloser direkte i indbakken eller på ungdomsuddannelser hvor sexbilleder, trusler, pres og køb/salg af ulovlige varer, bliver jeg gang på gang bekræftet i, at de skal guides og hjælpes til at forstå at bruge sociale medier.

Men hvordan skal vi kunne fortælle dem det når vi tilsynelandende ikke selv har fattet det? Når vi konstant giver Facebook skylden i vores daglige opdateringer (ofte på Facebook) og rynker på næsten af børns interesse i likes imens vi deler vores seneste Marathon-tid og ellers lader os ramme af nyheder, uden at løfte et blad.
Måske 2018 ligefrem bliver året hvor vi begynder at forstå, st ansvaret for at opdrage børnene digitalt er de voksnes. Det har aldrig været Facebooks opgave, og hvis det var, ville det være alt for sent, for børn og unge er sociale online, længe inden de får en profil på Facebook og Snapchat eller Instagram. Typisk i 9-10 års alderen for mindst et af de tre.

De er nemlig sociale allerede når de sidder og imponerer deres forældre med touch, swipe og download på iPad’en inden fem års alderen, hvor de nogle gange spiller sociale spil eller tjekker Youtube ud. De ser hvad andre skriver, og imens vi holder forældremøder om prisen på gaver til klassekammeraterne, har de gjort sig deres første erfaringer udi hårdt sprog, spændende links, kontakt med fremmede. Når vi begynder at tage de første skridt til at tale om sociale medier som de tre mest gængse, har de grundlagt en færden online uden perspektiv om sikkerhed, god tone og delinger. Værst af alt er de blevet vant til at gøre det uden at dele spørgsmål og erfaringer med os. Og studier viser jo, at de meget gerne vil tale mere om det

Når jeg taler med børn og unge om, at der som sådan ikke er forskel på det, de bør gøre In Real Life og det, de bør gør online, giver det mening. High five er det samme som et like. Når man liker noget, kunne man lige så godt selv have sagt det. Når man deler noget, er det ikke andres skyld. Man har selv ansvaret.
Når jeg taler med børn og unge om, hvordan man selv har ansvaret, udtrykker de hverken frustration, irritation eller fortvivlelse. Men lettelse.
Lad 2018 blive året, hvor vi bliver mere bevidste brugere af sociale medier og stopper med at læne os tilbage i håbet om, at nogle fjerner alt det dårlige på for eksempel Facebook.
Vi har faktiske en enestående mulighed for at tage ansvar selv, URL såvel som IRL. Der er inspiration til gode snakke HER og ellers er der bogen med alle spørgsmål, viden og cases for dem, der vil gøre 2018 til året, hvor sociale medier kommer på bordet derhjemme.
Du kan også skrive dig op til nyhedsbrevet på SoMe-Right.com og endda teste dig selv og dine viden om sociale medier.