Lidt om materialet:

Udarbejdet af:

Lykke Møller Kristensen

Antal sider incl. øvelse og tekst:
16 sider pdf til download

Henvendt til:
✓ Lærer
✓ Elever i alderen 8-10 år

Gratis

Hvornår er jeg social online?

Generel intro til sociale medier og gode vaner. Anbefalet til elever i 2.-3. klasse.

Børn og unge er ofte sociale online eller via sms, længe før de får en profil på Facebook. Det betyder, at de grundlægger nogle vaner, som har betydning for deres færden, når de senere får profiler på medier som Facebook, Snapchat og Instagram. Ved at arbejde med den grundlæggende forståelse af at være social på digitale platforme, er der større mulighed for at skabe gode vaner og løbende dialog om emnet.

Materialet inddrager også forældre, så børnene kan få talt om emnet derhjemme.

Download trin for trin herunder eller det samlede materiale i boksen til højre.

Anbefaling til et godt forløb – trin for trin

Dialog > øvelse > lektie > opsamling > refleksion > fælles regler

Hvorfor er det vigtigt med dialog først?

Børn har tidligt oplevelser på sociale medier, medier, som de måske slet ikke er vant til at reflektere med voksne omkring. Ofte taler de heller ikke sammen om deres oplevelser, tvivl eller udfordringer, så derfor er en god dialog en fin måde at få hul igennem til undervisning eller forløb omkring emnet.

Samtidig er det også almindeligt, at børn oplever, at voksne enten ikke forstår eller ligefrem har fordomme mod deres hverdag på sociale medier – og så kan det være svært at modtage undervisning.

Brug evt. dialogkort til en snak om emnet i klassen HER

Dialog til forældre: 

Denne del er vigtig for at imødekomme spørgsmål og tvivl. Børnene skal ikke nødvendigvis introduceres til sociale medier, de ikke kender i forvejen men derimod være på forkant og fortrolige med gode vaner og høj bevidsthed.

Forslag til forældrekommunikation HER

Øvelse: Hvornår er jeg social?

Lad eleverne tegne, skrive eller på anden måde fortælle hvor og hvornår de kommunikerer med andre online/på telefonen/tablets. Gerne på planche eller på øvearket HER

Lektie: Tal om det og lad eleverne gennemgå derhjemme

Foreslå at forældrene skal identificere mindst tre steder, hvor de også kommunikerer med andre online/på telefonen/tablets.

Opsamling og gode råd

Tal om, hvad man skal være opmærksom på, når man er social med andre. Måske har eleverne selv nogle eksempler enten fra deres dialog med forældrene eller fra deres egen hverdag/ oplevelser andre har delt.

Tag udgangspunkt i oversigten HER

Slut af med diplom/fysisk bevis

Når eleverne har gennemgået forløbet, er det en god idé med et fysisk bevis på det, de skal huske. Et diplom eller en fælles liste i klassen. Du kan downloade diplom HER

Bemærk, at anbefaling til alder og klassetrin kun er anbefaling. Du kender som lærer din klasse bedste, selv om mange bliver overrasket, når det kommer til færden online og på sociale medier.