Perspektiv februar

Sociale medier og konsekvenser ved brug af sociale medier, spil og apps såvel som smartphones er kommet på tapetet i medierne, verden over. Flere forskere begynder at offentliggøre studier, og tidligere ansatte, vidensfolk og psykologer har offentligt erklæret holdninger og erfaringer.

Her er et par af de mere toneangivende og dem, der får mest opmærksomhed i udlandet.

1: Den negative version:

Tidligere ansatte råber vagt i gevær

Vi har læst det før. Tidligere ansatte og højt placerede og betroede medarbejdere fra Silicon Valley, der efter endt ansættelse er ude og fortælle, hvordan industrien manipulerer med brugernes hjerner og trivsel. Tidligere var det den højt placerede Sean et eller andet fra Facebook, der råbte vagt i gevær, men nu er den samme advarsel organiseret i en mere helhedsorienteret konklusion.

Det er tidligere ansatte i Facebook og Google, der har slået sig sammen i organisationen: hvor de nu vil igangsætte en kampagne for at udbrede budskabet om, hvor skadeligt brug af digitale platforme kan være. Med sig har de stor opbakning og ikke mindst baggrundsviden fra deres tid som ansatte.

“Vi var der selv,” siger Tristan Harris, tidligere betroet medarbejder hos Google, da han understreger, hvor de som gruppe har deres perspektiv fra. Med det mener han, at det er vigtigt at vide, hvad algoritmer (det, du eksponeres for på digitale medier, kort fortalt) er styret af, og hvordan algoritmer er designet til at styre brugerne i en eller anden form.

Gruppen af tidligere ansatte har samme med andre aktører i USA skabt Center for Humane Technology, der skal udbrede budskaberne og på sigt skabe en bevægelse af bevidst brug.

Læs mere i artiklen på engelsk HER

2: Det nyere perspektiv

Det er godt for familielivet, hvis familien er på sociale medier

Et andet og nyere perspektiv handler om den kontakt, man kan have via sociale medier. I den forstand er sociale medier også sms, spil og apps.

Her slår et nyt studie fast, at digitale aktiviteter forbedrer familielivet snarere end at ødelægge det. Det er forskning ved London School of Economics and Political Science (LSE), der udfordrer den mest gængse opfattelse af, at sociale medier underminerer familielivet og adskiller os ved at bryde ind over den måde, vi tidligere var sammen på.

Studiet peger i stedet på, at de digitale aktiviteter er en integreret det af hverdagen, og at det er lige så almindeligt at dele tid der end at foretage sig andre ting sammen. Når vi ser film, spiller eller deler sjove ting via skærmen, bringer det familier sammen mere end skiller dem ad, er en af konklusionerne i studiet.

Forfatteren af rapporten, professor Sonia Livingstone fra LSE’s afdeling for medier og kommunikation, giver følgende råd: “I stedet for at bekymre sig om det samlede antal skærmtimer, som børn får, kan det være bedre at støtte forældre i at vurdere, hvornår og hvorfor bestemte digitale aktiviteter hjælper eller skader deres barn, og hvad de skal gøre ved det. ”

Et interessant perspektiv i disse måneder, hvor advarsler fylder mest.

Læs mere i artiklen på engelsk HER