Sagen om data, Facebook og Cambridge Analytica og hvad du kan gøre nu

, , ,

Baggrund og hvad du selv kan gøre

For nogle uger siden kom det frem, at Facebook har videregivet personlige data om 87 mio Facebook-brugere. Det skete, fordi op imod 270.000 Facebook-brugere brugte app´en ”Thisisyourdigitallife”, der i virkeligheden er en quiz, som blev delt via Facebook. App´en (eller quizzen) var udviklet af virksomheden: Global Science Research og Alexandr Kogan. 

270.000 blev til 87 mio

Facebooks databeskyttelse fungerede på det tidspunkt sådan, at det øjensynligt var muligt ikke kun at indsamle informationer om de personer, der deltog i quizzen men også alle deres venner på Facebook. Dermed gav app´en (quizzen) ikke kun adgang til de 270.000 brugere, der aktivt brugte den. Den gav også adgang til alle de 270.000 brugeres venner. Dermed blev 270.000 til 87 mio.

Data er primært samlet i USA, men det ser ud til, at der er 7 danske brugere, der har anvendt app´en og dermed givet adgang til deres venners personlige data også.

Fra sjov til alvor – data blev misbrugt

Senere købte det engelske analysefirma Cambridge Analytica oplysningerne og brugte dem til at lave personlige profiler på brugerne for at finde deres interesser, ståsteder, svage punkter etc. Cambridge Analytica brugte oplysningerne om personerne til at skabe materiale, der skulle påvirke brugerne til at stemme på Donald Trump i den amerikanske valgkamp.

Eller med andre ord:

Mennesker gav oplysninger om dem selv ved at tage en online quiz på Facebook. Oplysningerne blev brugt til at skabe en personprofil og dernæst til at skabe budskaber, som personen ville blive påvirket af. I dette tilfælde materiale, der skulle få personen til at stemme på Donald Trump.

 

Det skete på trods af, at Facebook ikke tillader tredjepart at anvende data til kommercielle formål. Samtidig skete indsamlingen af data på et tidspunkt, hvor databeskyttelsen ikke sikrede, at du som bruger ikke nødvendigvis bliver kigget efter, bare fordi din ven deltager i en quiz på Facebook. De muligheder er nu ændret, og Facebook fortæller, at de fjernede quizzen, så snart, de blev opmærksomme på, at data blev uretmæssigt indsamlet.

Men det gik stærkt. Og det er normalt på sociale medier. Når en ven eller Facebook-ven deler et resultat af en quiz, opstår der er en digital lemmingeffekt, der betyder, at vi som brugere hurtigt springer med på vognen.

Derfor har Mark Zuckerberg (Facebooks stifter og ejer) været til høring i Senatet og Kongressen i USA. Der var huller i datasikkerheden, ligesom Facebook ofte har været kritiseret for at omgå data med lemfældighed.

Hvad kan vi lære?

”Springe med på vognen” er nemt, når det handler om sociale medier. Mennesker gør ofte det, andre gør. Børn og unge gør det, andre gør. Præcis som de fleste voksne brugere gør. Når vi ser en quiz eller en tråd med mange kommentarer, bliver vi opmærksomme.

Vi lægger dog altid et spor. Når vi liker, deler, kommenterer eller – som i sagen her – deltager i en sjov quiz.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hver gang, vi deltager i en quiz, så giver vi ofte oplysninger om os selv. Hvis vi deltager i en quiz, der for eksempel indeholder spørgsmål om personlige ting, så giver vi personlige svar til dataopsamling.

De oplysninger må aldrig misbruges, men sociale medier kan ikke misbruge oplysninger, de ikke har fået – af os som brugere.

Der er ingen tvivl om, at Facebook er vokset så markant i volumen og muligheder i de år, platformen har eksisteret, at de ikke har kunnet følge med eller endda har brugt den voldsomme vækst til at prøve data af og prøve mulighederne af.

Og der er issues, som vi kan forvente, at Facebook arbejder på at forbedre. Men generelt er det et meget vigtigt opmærksomhedspunkt, at de sociale medier ikke kan dele data, vi ikke har givet dem. Søgemaskiner, informationstjenester, spil, apps og sociale medier kan ikke anvendes uden, at man lægger spor. Det betyder, at det også gælder andre sociale medier. Når noget er gratis, er man altid selv produktet.

 

Skal man være nervøs for at bruge sociale medier?

Det vigtigste er, at man er bevidst. Altid tænker over:

Hvad

(deler, liker, kommenterer jeg lige nu)

Hvorfor

(gør jeg det? Er det vigtigt? Gør jeg det, fordi alle andre gør det, for sjovt eller noget helt tredje)

Hvilken

(historie fortæller jeg om mig selv ved at gøre det?)

 

Det kan du gøre her og nu:

Slet dine apps

Du kan slette dine apps, som du over tid har samlet på Facebook ved at følge denne vejledning:

Gå ind under ”Indstillinger” og klik på ”apps & websites”. Her kan du fjerne de apps, du ikke bruger eller ikke ønsker skal være på din profil længere. Gå i det hele taget dine ting igennem for at lære lidt mere om det, du efterlader på for eksempel Facebook.

Se din kontohistorik

Du kan også se hele din historik. Enten ved at gå ind på din profil og klikke på ”Aktivitetlog” eller under ”Indstillinger” klikke på ”Download en kopi af dine Facebook-data.”

Forskellen på de oplysninger du kan få ved en af ovenstående er:

Aktivitetlog viser dig, alt hvad du har skrevet om dig selv, alt, hvad du følger, deler (opslag, statusopdateringer, video, artikler etc. på din egen og dine venners og siders væg), liker, kommenterer, og hvor du har tjekket ind, og hvem du er forbundet med (som venner), samt hvilke begivenheder, du har deltaget i eller været inviteret til. Du kan også se hvilke noter, du har skrevet samt hvilke søgninger, du har foretaget, eller hvad venner igennem tiden har slået op på din væg.

Under ”Download oplysninger” kan du se alt andet. For eksempel fjernede venner, brugernavne, alle aktiviteter, religiøs overbevisning, holdninger, som du på et tidspunkt har angivet – for eksempel politisk overbevisning, alle billeder, du har overført til din konto, og de valg, du har truffet undervejs om dine indstillinger, samt ikke mindstalle de beskeder, du igennem tiden har sendt via Facebook – og som ikke er blevet slettet af dig. Du kan se, hvornår du har logget ind på hvilken IP-adresse etc.

Se om dine data er blevet delt

Facebook har gjort det muligt for dig at tjekke, om du er blandt de ramte af data-misbruget ved at klikke på linket HER