Voksne på sociale medier – dit manifest

, , ,

 

Ville du slå en fremmed mand ned på gaden, bare fordi du kan?

Ville du high five din kollegas negative udfald mod en anden foran alle dine kolleger?

Ville du tro på en fremmed persons fortælling om en dårlig oplevelse med politiet uden at have hørt historien færdig.

Ville du kalde Laura en stor fed luder – foran alle?

Nej, vel?

Her er mit (Lykke Møller Kristensen, stifter af SoMe-Right.com) SoMe-Manifest

Kommentar: Det har eksisteret i et år, og ja, jeg har begået et par fejl undervejs. Men de var nemme at spotte, når jeg sammenlignede min ageren med mit manifest.

 

Overordnede retningslinjer

Jeg bruger samme grundprincip, som jeg også lærer unge:

Vid altid, HVAD, HVORFOR og HVILKEN.

Hvad = hvad gør jeg lige nu? Deler jeg en artikel, jeg ikke har læst, liker jeg noget, jeg ikke synes om, kommenterer jeg i en tone, jeg aldrig ville bruge over for andre fysisk etc.

Hvorfor = hvorfor gør jeg det? Gør jeg det, fordi alle andre gør det? Gør jeg det, fordi jeg er enig i artiklen, gør jeg det, fordi det er et godt billede etc.

Hvilken = hvilken historie fortæller jeg om mig selv med det. Er jeg positive, negative, autentisk, ærlig, populistisk. Ville jeg ansætte mig på baggrund af min adfærd på sociale medier etc.

 

Jeg har forpligtet mig til at vide, hvad jeg deler, liker eller kommenterer.

Nemt nok, tænker du.

Ja, det er det sikkert – som udgangspunkt.

Men jeg kender den digitale lemmingeffekt for godt efter mange års analyse og indblik i adfærd og reaktioner online. Og jeg kender den i sær fra mig selv. Når 1000 har reageret på et opslag, er der større sandsynlighed for, at jeg også bare gør det, uden helt at læse, hvad jeg reagerer på. Det kan være en konflikt eller en personlig historie, hvor andre udleveres med navn. Det kan være en artikel, som mange deler, og som jeg – hvis jeg ikke er bevidst bruger – deler, uden at have læst. Det kan være ulovligt indhold. Det kan være ligegyldigt indhold eller ligegyldige diskussioner, som jeg egentlig ikke behøver have en mening om. Det kan være en shitstorm, som jeg reelt set er ligeglad med, det kan være noget, der kan give mine børn et forkert indtryk af mig eller verden, hvis jeg deler.

 

Alt hvad du gør online, lægger et spor. Alt hvad du gør på sociale medier, betyder noget

Derfor er overskriften for min adfærd på sociale platforme:

Ageren, interageren og reageren:

 • Jeg committer mig derfor til kun at dele, like eller kommentere noget, jeg har læst, mener eller synes kan berige mit netværk. Dvs. jeg deler og liker ikke andres agenda.
 • Jeg committer mig til at læse artikler helt, inden jeg deler, og jeg deler ikke andenhåndsberetninger i stil med: Min bror blev behandlet dårligt af politiet. Jeg committer mig i det hele taget til kun af reagerer på mine nære venners opslag, og ikke personer, jeg ikke kender, som udstiller andre eller anklager andre eller institutioner for noget.
 • Jeg committer mig til IKKE at dele og like noget negativt eller kommentere i negative tone. Det jeg liker, skal jeg kunne have sagt eller gjort selv. Et like er det menneskelige high five. Det skal kunne stå sin prøve ved, at jeg ser mig selv high five foran personen.
 • Jeg kan sagtens indgå i debatter, men jeg vil ikke skrive noget, jeg aldrig ville sige. Og jeg siger sjældent negative ting direkte til andre mennesker.
 • Jeg committer mig til at vide, hvad der er lovligt og ikke lovligt indhold. For eksempel er mange screen shots ikke lovlige at dele. Fordi de ofte ikke sender URL med eller fordi, det kan være billeder af folks private opslag, chats, billeder.
 • Jeg forpligter mig til IKKE at gøre noget, der kan gøre børn bange. For eksempel ved at skrive om verdens undergang, tredje verdenskrig, Trump og atomknappen etc.

Jeg forpligter mig til at gå mine profiler igennem med jævne mellemrum for at tjekke mig selv efter i sømmene. Er der noget, jeg ville gøre anderledes? Ville jeg ansætte mig? Er jeg en god rollemodel?

 

Desuden forpligter jeg mig til at tage snakken med børn og unge om, hvorfor jeg selv er nødt til at have et manifest samt at dele det med alle interesserede.

 

Ageren:

 • Jeg committer mig til at være social, at være nysgerrig, at være levende. Jeg har med andre ord for lang tid siden besluttet, at hvis jeg vil være på sociale medier, vil jeg også give lidt af mig selv. Hvem er jeg, hvad interesserer jeg mig for, hvor er jeg i livet.

Ikke hvor er jeg i sindet, hvad er jeg sur over, og hvad mine børns liv går ud på.

 • Jeg viser mig selv og en del af mit liv gennem billeder, jeg viser ikke billeder af andre, uden at have spurgt dem først – og overvejet, om billedet kan betyde noget for deres digitale historie, som de på et tidspunkt ville være kede af.
 • Glæde og sorg, støtte og undren.
 • Nysgerrighed, passion.
 • Mod til at være irriterende og insisterende. For eksempel ved igen og igen at understrege min pointe om digital trivsel.

Mere specifkt – ageren:

På Instagram: Jeg deler kun billeder, der relaterer sig til mit liv som privatperson eller mine interesser. Stringent kun om mit arbejdsområde: digital adfærd og trivsel. Mit netværk på Instagram er begrænset og nøje udvalgt.

På Facebook: Jeg deler autentisk, dvs. opslag, links, billeder, der viser, hvad jeg står for som menneske – ikke hvad andres agenda er. Hvis jeg deler andres opslag videre, er det altid med en personlig kommentar til, hvorfor jeg synes, mit netværk skal læse, se eller lytte til det, jeg deler. Jeg kommenterer ikke negativt og slet ikke på personer og deres karakter. Jeg indgår ikke i debatter om navngivne personer. Jeg kommenterer gerne problemstillinger og generelle debatter om tonen generelt.

Jeg har bredt netværk og prioriterer det faglige men med udgangspunkt i, hvem jeg er som menneske.

Jeg tjekker løbende, hvem jeg deler til og hvem, der kan se mine opslag og kommentarer. Jeg udvælger, hvem der må se, når jeg tagges.

Twitter: Jeg deler kun fagligt og interagerer med andre inden for samme fagområde: digital adfærd, trivsel, børn og unge, journalistik og medier. Jeg bruger kun hashtags med positivt appeal eller som understøtter min agenda som digital trivsel.

LinkedIn: Fagligt netværk, hvor jeg kun deler fagligt indhold. Da min faglige passion læner sig meget op af mig som menneske, vil jeg en gang imellem dele mine personlige holdninger. Det er ok. Jeg kommenterer ikke negativt, belærende og jeg deler kun videre med en personlig intro til at dele. Jeg liker ikke alt, når jeg logger på, da jeg ved, at på LinkedIn dukker alle mine likes op i venners feed.

Snapchat: Her deler jeg kun billeder til mine børn og svarer dem en gang imellem. Bliver aldrig ven med det medie.

 

Mere specifikt: Det jeg eksponeres for:

Facebook: Jeg rydder op en gang om ugen. Finder ud af, hvem jeg vil følge, sorterer i de løbende forslag og algoritmen. Det tager kun fem minutter at “rense sit feed” engang imellem. Facebook gør det faktisk også ret nemt – du kan altid få hjælp til at sortere og indstille, så det passer til dit behov. Prøv dig frem.

LinkedIn: Er langt fra så nem at sætte op som Facebook, men jeg er begyndt at unfollowe personer, der fylder for meget i mit feed med indlæg, der ikke indeholder værdi men udelukkende salg af deres produkter. Jeg er også begyndt at handle på, at jeg faktisk bliver træt af, at folk bruger netværket skamløst til at dele anbefalinger, de har fået af kunder. God skik er et must for mig på LinkedIn.

Instagram: Her er jeg helt privat og følger og bliver kun fulgt af personer, som jeg har en eller anden forbindelse til. Jeg vælger derfor selv, hvad jeg vil se, og hvor jeg vil kommentere, ligesom jeg vælger hvem, jeg viser billeder til.

Snapchat: Vi bliver aldrig rigtig gode venner, men jeg er mest på for researchens skyld nu, hvor jeg arbejder med børn og sociale medier. Så jeg vil ikke ændre noget som helst i år og alle, der tror, at det kun er et spørgsmål om tid, inden jeg for alvor går all in, tager fejl. Det er en bevidst beslutning.

Twitter: Jeg bruger det kun til research og til inspiration, og jeg elsker platformen til netop det formål. Men det er lang tid siden, jeg ændrede min profil og stopped med at lave opslag, og det har frigivet aldeles mange timer.

 

Andre sociale medier:

Jo – hvis de giver mening. Men min tid er kostbar, og jeg vil hellere have tid til at være en bevidst bruger end jeg vil være på uden relevans.

 

Hvad med sikkerheden?

Mit manifest er for den sociale og menneskelige ageren. Når det kommer til min sikkerhed og spor, så har jeg også regler. De kommer i et andet indlæg.