Tre gode råd til skærmregler

, , ,

”Jeg skal liiiiige…”

”Er i gang med et spil….”

”Vi chatter om lektier….”

Lyder det bekendt?

Har dit barn også svært ved at lægge telefonen fra sig eller kæmper måske ligefrem for at kunne beholde den fordi hun lige har gang i noget vigtigt?

Mange forældre oplever, at det er svært at få børn til at slukke telefonen/tablet/computer, ligesom det er svært at finde de rette regler for skærme i hjemmet.

For hvad er det ideelle, hvor lidt og hvor meget. Hvor stort er behovet, og hvordan finder vi ud af vores egne regler.Der er mange meninger om skærmregler og regler for tiden på mobiltelefoner. Ligesom der er generel uenighed blandt forskere, når det kommer til nødvendigheden af forbud/rammer og regler.

Derfor har vi samlet et par erfaringer til at bruge som pejlepinde

For vi er forskellige. Familier er forskellige, børns behov er forskellige og muligheden for at håndhæve regler er forskellige.

Når vi hjælper forældre og familier/skoler med mobilregler, har vi fokus på tre ting:

  • Hvorfor
  • Hvordan
  • Hvor meget

Hvorfor er det en god idé at have regler eller rammer for brug af mobiltelefoner/tablets/computere?

Hvis skærmen fylder meget i negativ forstand, så kan det være en idé at lave nogle regler. Hvis skærmen er årsag til irritation, træthed, isolation (på værelset) og manglende tilstedeværelse ved spisebordet og ikke mindst anledning til dårlig samvittighed hos forældre, så er det en bedre idé at lave regler end at lade stå til.

Børn og unge fortæller selv, at det er rart med regler, fordi de ikke kan lave og håndhæve dem selv. Med andre ord: når først børn har adgang til en skærm, kommer de ikke til selv at sige: ”Nu må jeg hellere lægge min telefon, for ellers får jeg firkantede øjne.”

De fortæller også, at de godt kan lide at være offline, hvor de oplever ro eller får andre oplevelser end det online sociale fællesskab. Nogle siger endda, at de har brug for hjælp til at slukke lidt.

Måske er det også derfor, at nogle af de skoler, der lige nu prøver skærmfri tid af, oplever, at børn og unge glemmer telefonen, når de skal hjem – fordi de fik hjælp til at slukke lidt.

 

Hvordan gør man? (Modstand er normalt)

Forvent modstand. Når først børn og unge har for eksempel en mobil, så vil de meget sjældent af med den. Mange forældre oplever, at selv om de har klare regler om at lægge mobilen på faste tidspunkter hver dag, så er det alligevel en kamp at minde børnene om det.

Det er helt normalt, at børn og unge reagerer stærkt på at skulle lægge telefonen fra sig. Nogle gange fortæller de, at de kommer til at være udenfor, hvis de ikke kan være social med andre eller de føler, at de går glip af noget. Andre gange oplever de, at de ikke ved, hvad de ellers skal lave.

Den bedste løsning er at have faste tidspunkter og at vise barnet respekt ved at give tid til at ”melde sig ud.” Noget af det, der kan være svært for børn og unge, når de skal lægge telefonen fra sig, er, at de ikke kan være tilgængelige. Mange tror, at børn og unge er sociale online for ikke at gå glip af noget. Men en vigtig grund til at være på er faktisk, at de er bange for, at andre bliver sure, hvis de ikke svarer på snaps, sms, chats eller kommentarer.

Ved at give dem tid til at melde sig ud og fortælle online-vennerne, at de ikke er online i den kommende time/dag, får de en mulighed for at forberede andre på det.

 

Hvor meget

Reglerne skal passe til familien, vanerne og behovet. Nogle mener, at det ideelle er en dag om ugen, mens andre mener, at det er skærmfri tid hver dag.

Dog fortæller børn og unge selv, at det virker godt at have regler for at lægge telefoner og skærme ud før sengetid og gerne før.

Spisetid, morgenmad, ved sociale arrangementer og familiefester.

Find ud af, hvad der passer jeres familie. Det giver ikke mening at gå fra 100 til nul, derimod er det en god idé at prøve forskellige løsninger af over en periode.

Et forslag kunne være:

Morgen – inden skole: Max et kvarter på telefonen.

Spisetid aften = Ingen telefon.

Før sengetid = Læg telefonen ud senest en halv time før sovetid. Mange har skærmfri tid fra kl. 20.00.

Ingen telefon på værelset om natten og computer ud til opladning uden for værelset.

Ingen telefoner til familiefester og andre sociale arrangementer. Eller ingen telefon ved bordene og kun telefoner, hvis det er aftalt med andre af selskabets børn/forældre.

En skærmfri dag om måneden/ugen.

Skærmfrie ferier.

Overvej altid om det er en god idé at mor og far følger trop.

 

Det er vigtigt at grundlægge god dialog om emner som sociale medier. Se flere gode råd om, hvordan du taler om sociale medier med dine børn HER og mere om specifikke emner i forhold til alder HER.

Hvis du vil klædes på med hele pakken, både hvad angår specifikke sociale medier men også de mange temaer som mobning, likes, risikoadfærd og masser af eksempler, kan du lige nu finde bogen: Børn & Sociale Medier til kun kr. 129 incl. fri fragt HER

Og husk at det gælder med alt digitalt, at sikkerheden og indstillinger skal tjekkes løbende og er en god anledning til at tale sammen om emnet engang imellem.